İrini Harekat Komutanlığı Merkezine dün yapılan çağrı ile Türk gemisinin Akdeniz'de hukuka aykırı, bayrak devletinin Türkiye'den yanıt almadan gemiden çıktığını bildirdi.
Komutanlığın merkezi İtalya, Roma'da Türk gemisinin Akdeniz'de Operasyonunu yapan irin başkenti denetimine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Irini Operasyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2292 ve 2526 sayılı kararlarının uygulanması çerçevesinde, 'Roseline A' adlı Türk bandıralı genel kargo gemisine binerek Libya'ya silah ambargosunu inceledi." Açıklamada, İrini Operasyonunun ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca bayrak devletinin onayını almak için "iyi niyetle çaba sarf ettiği" iddia edilirken, aşağıdaki ifadelere yer verildi:
"Bayrak devletinden cevap alamayan Alman Hamburg Fırkateyn ekibi, geminin yaklaşık 160 deniz mili kuzeyindeki uluslararası sularda gemiye bindi. Irini Operasyonunun beşinci kez bir gemiyle gittiği belirtildi ve Uluslararası sularda yapılan bu faaliyetin harekatın otoritesinin bir parçası olduğu iddia edildi.
Açıklamada, operasyonun AB'nin Libya'ya yönelik Berlin sürecini destekleme taahhüdünün bir sonucu olduğu, bunun da bir parçası olduğu belirtildi. Irini Operasyonunun, ilgili BMGK kararına uygun olarak Libya'ya ve Libya'dan silah veya ilgili malzeme taşıdığından şüphelenilen gemilerin teftişini yapma yetkisine sahip olduğu kaydedildi. Türk bayraklı gemi personelinin çektiği görüntüler ve Alman askerlerinin personele sert müdahalesi kamera görüntülerinde dikkat çekti.
Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, i Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, AB'nin meşru Libya hükümetine, NATO'ya ve ülkemize danışmadan başlayan son Irini Operasyonu operasyonuyla önyargılı olduğunu bir kez daha doğruladı. Darbeci Hafter'e silah desteğini kontrol etmeyen, aksine meşru Libya hükümetini cezalandırmayı amaçlayan bu tartışmalı operasyon çerçevesinde kargo gemimize Alman firkateyninin bu hukuksuz müdahalesini şiddetle kınıyorum. değerlendirmede bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin gemi müdahalesine rıza göstermeden yapıldığını belirterek, "İrene operasyonu, yanlı bir operasyon.
Irini Operasyonu, Libya'ya yönelik BM silah ambargosunu kontrol etmek için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan tartışmalı bir operasyondur.
BMGK kararında meşru hükümet olarak yer alan Ulusal Hukuk. Mutabakat Hükümeti ile istişare ve izin gerekmesine rağmen, Irini Operasyonu taraflı ve yasadışı bir operasyon olarak başlatıldı. Bazı Avrupa ülkeleri AB fonlarından yararlanmak için operasyona seslenmezken, bazı cesur ülkeler operasyondan çekildi.