Herkes geniş lastikli araçların daha güzel göründüğünü kabul eder. Bununla birlikte, aracın özelliklerine bağlı olarak, üretici tarafından belirtilen lastikler dışında daha geniş lastikler veya daha dar lastikler ile sürüş, zaman zaman sürücünün hayatını tehlikeye atacak ciddi sorunlara neden olabilir.
Kullandığınız aracın çok daha havalı görünmesi için bazı modifikasyonlar yapabilirsiniz ancak araç üzerinde yapılacak her değişiklik bazı yasal ve illegal kurallar çerçevesinde belirlenir. Geniş lastikler takmak aracın daha hoş görünmesini sağlasa da uzmanların birçok soruna yol açtığı söyleniyor. Geniş lastiklerle sürüş ciddi sorunlara neden olabilir ve bazen ölümcül sonuçlar doğurabilir. Öyleyse, araca geniş bir lastik mi yoksa dar bir lastik mi takılmalıdır? Aslında bu, araç sahiplerinin kendi zevklerine göre belirleyebilecekleri bir modifikasyon özelliği değildir. Çünkü üretici firmalar piyasaya sürülen her araç için hangi tip lastik kullanılması gerektiğini belirlemekte ve bu şartnamenin dışına çıkılmasını önermemektedir. Aracınıza geniş bir lastik takmadan önce bu durumun zararlarını ve faydalarını bilmeniz gerekiyor.
Araç lastik ebadı nasıl belirlenir?
Aracın yakıt tipi (dizel, benzin) Motor hacmi Motor gücü ve torku Şasi – gövde yapısı Araç sınıfı (A, B, C, E gibi segmentler) Araç konsepti Aracın kullanım amacı Sürücünün araçtan beklentileri
Araç üreticileri, yukarıdaki listedeki koşullara bakarak ürettikleri her araç için standart bir lastik genişliği ve jant çapı belirler. Belirlenen ölçüler, en güvenli ve en konforlu sürüş deneyimini sunmak için söz konusu araç için en uygun lastik genişliği ve jant çapıdır. Daha dar veya daha geniş lastiklerin kullanılması, araç üzerinde olumlu ancak çoğu zaman olumsuz etkiye sahip olacaktır.
Otomobil lastiklerinin genişliği minimum 145 mm, maksimum 345 mm; en az 30 mm ve en fazla 85 mm lastik yüksekliği; jant çapı minimum 12 mm maksimum 20 mm olarak belirlenmiştir. Bu üç boyut hesaplanarak lastiğin tam boyutu elde edilir. Genellikle en dar lastik ebadı 392 mm ve en geniş lastik ebadı 1095 mm'dir.
Arabada geniş lastikler giymenin dezavantajları nelerdir?
Geniş lastiklerin kullanılması aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Motor gücüne çok daha yoğun bir ihtiyaç yaratır. Yağmurlu havalarda daha düşük kavrama sağlar ve bunun sonucunda aracın kayma eğilimi artar. Karlı havalarda zemine uygulanan daha az basınç nedeniyle aracın kayma eğilimi artar. Direksiyonu kullanırken sürüş hissini azaltacağı için aracın kaydığını bile fark etmeyeceksiniz. Süspansiyon, lastik değişimi ile değiştirilmezse, kullanım sorunları ortaya çıkar. Lastiklerin çamurluğa sürtünmesine, rahatsız edici sesler çıkarmasına ve lastik aşınmasına neden olur. Geniş lastikli aracın ön ayarlarında ayar yapılmazsa kullanım sorunları yaşanır. Çamurluk sürtünme gürültüsünün yanı sıra, sürüş sırasında çok daha fazla lastik gürültüsü üretir. Geniş lastikler daha az yanal esneme mesafesine sahip olduğundan araç konforu azalır.
Lastikler aracın özelliklerine göre değişmekle birlikte geniş lastiklere sahip araçta karşılaşılan sorunlar genellikle bu şekildedir. Elbette her araçta her olumsuz durum ortaya çıkmaz. Bununla birlikte, sorunların çok daha kötü sonuçlanmayacağının garantisi yoktur. Araç üreticisinin yetkili servisinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Otomobil genişliğinde bir lastik takmanın faydaları nelerdir?
Geniş lastik yanakları daha dar olduğu için dönüşlerde daha iyi yol tutuşu sağlar. Yola daha az baskı yaptıkları için daha az yıpranırlar ve kullanım ömürleri uzar. Sert ve hızlı virajlarda araç yere yakın olduğu için savrulma olasılığı azalır. Kuru asfaltta daha iyi yol tutuşu sağlar. Ağırlık veya manevra nedeniyle lastik burkulması yoktur. Lastik değişimi aracın özelliklerine göre değişiklik gösterse de araca geniş lastik takılmasının zararları kadar faydaları da olduğu görülüyor. Elbette, bir uzman tarafından değerlendirilip onaylanmadıkça faydası az olan geniş bir lastik takmaya karar vermeyin. Çünkü aracın birçok değişkenine bağlı olarak fayda ve zararlar farklılık gösterebilir.
Geniş lastikler ile ince lastikler arasındaki farklar nelerdir?
Lastik değiştirilecek aracın özelliklerine göre değişse de geniş lastik ile ince lastik arasındaki en temel performans farkı yağmurlu ve karlı havalarda kendini göstermektedir. . İnce lastikler karı keser ve aracın kayma riskini en aza indirir. Aynısı yağmurlu havalarda da geçerlidir. Kuru havanın galibi geniş lastiklerdir çünkü sürüş sırasında yolu çok daha güçlü tutar, sürtünme kuvveti daha yüksektir ve yere yakın. Bu nedenle araç yola çok daha güçlü tutunarak kayma, savrulma, yuvarlanma gibi riskleri en aza indirir. Üstelik geniş bir alanda yola bastıkları için aşınma süreleri daha uzundur.
Birçok lastik üreticisinin veya yetkili servislerin internet sitelerinde bulabileceğiniz lastik ölçü hesaplama araçlarını kullanarak orijinal lastiğiniz ile takmak istediğiniz lastik arasındaki yüzde farkını görebilirsiniz. + / -% 3'ün üzerinde lastik değişimi, yakıt tüketimi, yol tutuşu ve fren güvenliği gibi noktalarda sorunlara neden olabileceği için önerilmez.
Genel olarak özetlemek gerekirse; Üreticinin onayladığı lastik genişliğini ve jant çapını kullanmak önceliğiniz olmalıdır. Ama kuru bir iklimde yaşıyorsanız ve kar ve yağmurun ne olduğunu bilmiyorsanız, geniş lastik; Karın sık düştüğü soğuk bir iklimde yaşıyorsanız dar lastikleri tercih edebilirsiniz.
Bir arabada geniş lastikler giymek zararlı mı? Faydalı mı? Soruları cevaplayarak hem dar hem de geniş lastiklerin araç performansına etkilerini anlattık. Otomobillerde deneyimli olsanız bile, aracınızın lastiklerini farklı genişlikte değiştirmeden önce bir uzmana, tercihen üreticinin yetkili servisine danışmayı unutmayın.