Satürn'ün onlarca yıl önce keşfedilen ve benzeri görülmemiş bir maddeye ev sahipliği yapan uydusu Rhea'nın gizemi çözüldü. Rhea'nın yüzeyindeki gizemli maddenin hidrazin olduğu belirtildi. Hidrazin ilk olarak bir uydu üzerinde keşfedildi.
Güneş Sistemindeki en büyük ikinci gezegen olan Satürn, 82 aylık sürüsü ile evrende varlığını sürdürüyor. Satürn'ün etrafındaki bu uyduların her birinin kendine has özellikleri vardır. Bu uydulardan biri olan ve Satürn'ün en büyük ikinci ayı olan Rhea'nın özel bir yeri vardır. Uydunun yüzeyinde kimliği belirsiz bir madde bulundu. Science Advances'da Cuma günü yayınlanan yeni bir çalışma, bu gizemli maddenin ne olduğuna ışık tutuyor.
Rhea'nın yüzeyindeki gizem çözüldü:
Çalışmaya başlamadan önce, Rhea'da keşfedilen gizemli madde hakkında biraz detay vermemiz gerekiyor. Rhea'nın yüzeyiyle ilgili gizemler on yıllar önce NASA'nın Cassini uzay aracının uydudan geçmesiyle başladı. Cassini bu süreçte uydunun ultraviyole görüntüleme verilerini ve kimyasal yapısını topladı; yüzeyinin buzdan yapıldığını doğrulayan bir spektrografik analiz gerçekleştirdi. Bu veriler ayrıca tanımlanamayan bir maddeye işaret ediyordu. Yeni çalışmada bilim adamları, Cassini'den elde edilen orijinal verileri gözden geçirdiler. Ekip, Rhea çevresindeki uçuşlardan birinin verilerini yeniden analiz etti ve farklı molekülleri test etmek ve hangilerinin bu maddeye benzediğini görmek için laboratuar deneyleri yaptı.