Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını neticesinde birçok ülkede aşılama çalışmaları başladı ve milyonlarca doz AstraZeneca-Oxford aşısı Güney Afrika'ya ulaştı. Şimdi Güney Afrika'da yapılan aşılama çalışmaları ilk sonuçlarını gösterdi. Yapılan araştırmalara göre, AstraZeneca-Oxford aşısı Güney Afrika varyantına karşı iyi bir koruma sağlamıyor.
Elde edilen veriler sonucunda Güney Afrika, Pazar günü AstraZeneca aşısını aldı; Güney Afrika varyantı ile enfekte bireyler ve hafif enfekte ila orta derecede enfekte kişilerde yapılan klinik çalışmalar sonucunda aşı, aşının hastalığı önleyemediği gerekçesiyle aşının kullanımını durdurdu. Güney Afrikalı bilim adamlarının ifadelerine göre, daha önce koronavirüs enfeksiyonundan kurtulmuş bireylerin antikorları; Ayrıca Güney Afrika varyantı olarak adlandırılan ve B.1.351 olarak adlandırılan varyantın enfeksiyonlarına karşı da koruyucu değildir. Şu anda Güney Afrika'da koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle 46.000 kişi öldü. B.1.351 varyantının 32 farklı ülkeye yayıldığı belirtiliyor.
Güney Afrikalı araştırmacılar, aşının ağır vakaları önlediğine dair kanıt bulurlarsa aşıyı kullanmaya devam edeceklerini açıkladılar.
Son olarak yeni çalışmalar herhangi bir bilimsel dergide yayınlanmamıştır, ancak bilimsel bir niteliği yoktur. belirtelim. Pfizer ve Moderna şirketleri de ön çalışmalarında aşının korumasının devam ettiğini ancak B.1.351 varyantına karşı daha az etkili olduğunu belirterek, Novavax ve Johnson & Johnson şirketleri de aşıların Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğunu açıkladı. Güney Afrika'da yürütülen klinik araştırmaların sonucu (vakaların çoğu varyantla enfekte). AstraZeneca-Oxford aşısı, Güney Afrika'da yaklaşık 2.000 kişi üzerinde test edildi ve katılımcılara 2 doz aşı veya plasebo uygulandı, çalışmalar sonucunda aşı ve plasebo gruplarında B.1.351 varyantı ile enfekte oldular. Bireyler arasında önemli bir fark olmadığını da ekleyelim. Bilim adamları, Güney Afrika varyantının E484K adlı mutasyonu sonucunda aşılama ile üretilen antikorların etkisiz olduğunu düşünüyor. Yeni araştırma The New York Times'da yayınlandı.