Türkiye'de başlatılan ilk uygulamada Avrasya Tüneli Aydınlatma Teknolojisi Hareketli Hız Regülatörü, kullanıcılara güvenli ve konforlu sürüş imkanı sunarken, trafik sıkışıklığını yüzde 90 azaltabiliyor.
Dünyadaki en ileri teknolojilerin kullanıldığı tünelin inşasında trafiği azaltan ve sağlayan güvenli ve konforlu sürüş deneyiminden oluşan Hız Regülatörleri Animasyonlu Aydınlatma Sistemi (Pacemaker) teknolojisi uygulanmaktadır.
Avrasya Tüneli uygulamasında ilk kez Türkiye'de başlatılan Regulatory Animated Lighting Technology (Pacemaker), kullanıcılara güvenli ve konforlu sürüş imkanı sağlarken, trafik sıkışıklığını yüzde 90 oranında azaltıyor.
Uygulama trafik sıkışıklığını azaltmayı ve kapasiteyi daha verimli kullanmayı ve olası kazaları önlemeyi amaçlamaktadır.
Yenilikçi ve akıllı yol teknolojilerinin ön saflarında yer alan uygulama. Tavanda LED tüpler vasıtasıyla senkronize hareket eden ve 70 kilometre hıza göre çalışan ışıklardan oluşur.
Araçların kendilerini trafik hızına göre ayarlamalarını sağlayarak olası motor ve şanzıman sorunlarının önüne geçmek hedefler arasındadır.
Avrasya Tüneli yetkililere, Avrupa ve Asya kıtasını denizin altında karadan birleştiren koşudan alınan bilgiye göre, projeyi şehrin iki yarısı arasında 5 dakikadan 100 dakikaya indirin, Türkiye gerçekleştirdi. genel olarak bir ilkten daha fazlası.
Dünya Yol Örgütü'nün (PIARC) önerdiği ve büyük faydalar sağladığı araştırmalar sonucunda, uygulamanın benzer projelerde trafik sıkışıklığını yüzde 90'a kadar azalttığı görüldü.
Pacemaker Aydınlatma uygulaması, tünelde ortalama trafik hızlarında düşüşün tespit edildiği Avrupa-Asya yönünde en derin noktaya 500 metre kadar başladı, 1,5 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.
Sistem, aydınlatma hızının, boyutunun ve aralık mesafesinin çeşitli senaryolarda çalışmasını sağlar.
Sistem, ani hız değişimlerinden kaynaklanan egzoz gazlarını azaltarak araçların hızını stabilize etmeyi, trafik akışını rahatlatmayı, mesafeleri koruyarak kaza riskini azaltmayı ve çevreye katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Uygulamanın amaçları arasında; Yokuş yukarı hız düşürmeyi takiben ani hızlanmadan kaynaklanan egzoz gazlarının ve dolayısıyla hava kirliliğinin önlenmesi, sürüş konforunun artırılması ve daha konforlu bir geçiş sağlanması gibi kriterler de bulunmaktadır. Yokuşta sürüş sırasında sürücülerin düzenli olarak önerilen hızda ilerlemelerini sağlamayı ve böylelikle hız değişiklikleri nedeniyle trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlamaktadır.