Finans dünyasından Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Google Ireland'ın Türkiye'deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yapılan 5 yıllık vergi ödemeleri üzerine geriye dönük bir çalışma başlattı. Bu bağlamda bazı kişilere cezalı tahakkuk gönderirken, YouTuber'ların elde ettiği gelirin vergiye tabi olup olmadığı tartışması yarattı. Gelir İdaresi Başkanlığı E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. Kurucu ortak Nazmi Karyağdı, YouTuber'ların elde ettiği gelirin ticari bir kazanç değil, serbest meslek kazancı olduğunu ve vergiden muaf olduğunu söyledi. ve Maliye Bakanlığı'nın bu gelirlerin vergilendirilmesine yönelik özel soruşturma başlatmasına öncülük etti. 1000'den fazla abonesi olan kişilerin Youtube'a yükledikleri videolar 4 bin saatlik izlenme limiti aşıldıktan sonra ilan edilmektedir. Video sahibi, izlenme sayısına göre bu reklamlardan para kazanır. Başkanlık, bu gelirlerin bir tür emek sermayesi teşkilatına dayandığını, kâr etme niyet ve niyetinin ticari faaliyetin niteliğini değiştirip değiştirmediğini belirtti. Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesine göre her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu ve elde edilen gelirin vergiye tabi olduğu belirtildi.
Dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Nazmi Karyağdı, beyana konu olup olmadıkları konusunda tereddüt ettiklerini belirterek, bunun çözümü için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan karar (mukteza) talep ettiler.
Yaklaşık 5 yıldır bu taleplere cevap verilmediğinin altını çizen Karyağdı, cevapların ancak 2019 sonunda gelmeye başladığını kaydetti. Her türlü ticari ve sınai faaliyetten elde edilen kazancın ticari kazanç olduğunu vurgulayan Nazmi Karyağdı, “ Yaklaşık 5 yıllık gelirleri için beyanname verip vermeyeceklerine dair resmi bir bilgisi olmayan YouTuber'lar, ceza vergisi ve gecikme faizi ödüyorlar. Cep telefonu veya bilgisayar ile video çekip Youtube'da yayınlamanın ticari bir faaliyet olmadığını belirten Karyağdı, ticari bir organizasyon olmadığını söyledi.
Ticari faaliyetin temel unsuru, nakde dayalı sermayeye tabi olmasıdır. Karyağdı'ya atıfta bulunarak, bu işin içinde emek olsa bile ticari kazanç elde etmek için parasal sermaye toplanması gerektiğini belirtti.
Cep telefonunun sermaye olarak değerlendirilemeyeceğini ve video yüklemenin ticari bir kuruluş olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Karyağdı, “Herhangi bir sebeple bir miktar gelir elde eden herkes para kazanır Nazmi Karyağdı, bugünkü faaliyetlerin sonradan tasarlanan vergi sistemi ile vergilendirilemeyeceğini vurguladı İkinci Dünya Savaşı,
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bu yorumu. gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.