Erken teşhisin kanserde büyük bir rol oynadığı doğrudur. Kanser erken evrelerinde tespit edildiğinde, savaşması ve hayatta kalması daha kolay bir hastalık haline gelir. Kanseri teşhis etmek için vücudumuzun bize verdiği sinyalleri dinlemek çok önemlidir. Ayrıca kanser semptomlarının ne olduğu, hangi semptomun hangi kanseri gösterdiğini biraz araştırmak istedik.
Vücudumuzun bize gösterdiği belirtiler, herhangi bir hastalığın veya daha da önemlisi kanserin habercisi olabilir. Erken teşhisin hayat kurtardığını söylemediler. Bu nedenle vücudumuzda olup bitenleri gözlemlemek ve takip etmek son derece önemlidir. Kanseri ne kadar erken fark edersek, bu hastalıktan kurtulmamız o kadar kolay olur. Erken teşhiste en önemli bulgular vücudumuzun bize sinyal olarak gönderdiği belirtilerdir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser semptomlarının neler olduğuna daha yakından bakmak istedik. Unutmayalım ki tüm bu belirtiler tek başına teşhis koymaya yetmiyor ama mutlaka bir doktora danışmalısınız.
Erken teşhis için kanserin önemli belirtileri nelerdir?
Erkeklerde ve kadınlarda erken kanser semptomları:İştahsızlık Dışkı ve idrarda kan görülmesi Kalıcı öksürük Şiddetli yorgunluk Kalıcı yüksek ateş Boyun bölgesinde kitle Ciltte değişiklikler Şişmiş lenf düğümleri Yutmada güçlük Kilo kaybı İyileşmeyen yaralar Üzerinde beyaz noktalar dil Kadınlarda kanserin erken belirtileri:memede kitle İki dönem arasında veya menopoz sonrası kanama Erkeklerde erken kanser belirtileri:İdrarda veya mende kan Testislerde yumru Boşalma veya idrar yaparken ağrı İştahsızlık
Depresyondan gribe kadar birçok hastalık anoreksiya hissetmenize neden olabilir. Kanser de tıpkı bu hastalıklar gibi metabolizmayı etkileyebilir ve hastayı tok veya iştahsız hissettirebilir. Mide, pankreas, kolon ve yumurtalık kanserleri mideye baskı yaptığı için hastanın acıkmasına rağmen tok hissetmesine neden olabilir. Bildiğiniz kronik bir hastalığınız yoksa ve iştahsızlık gibi sorunlarla uğraşıyorsanız en kısa zamanda bir doktora görünmenizde fayda var.
Dışkıda ve idrarda kan
Dışkıda veya idrarda kan, herkesi endişelendirecek bir durumdur. Kanser dışkılarınızda kana neden olabilir ancak unutulmamalıdır ki ülser, hemoroit veya enfeksiyon da aynı duruma neden olur. Dışkınızda kan gördüyseniz, kanın nereden geldiğini anlamanın yolları vardır. Kanın canlı ve kırmızı olduğu durumlarda rektum veya bağırsak bölgesinde kanama, kanın daha koyu olduğu durumlarda ülser veya trakeada kanama olabilir.
İdrarda kan görmek böbrek veya mesane kanseri belirtisi olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki böbrek taşları ve enfeksiyon aynı semptomları gösterecektir. Nedeni ne olursa olsun, dışkınızda veya idrarınızda kan görür görmez doktora gitmeniz en iyisidir.
Geçmeyen hırıltılı öksürük. Ancak bu öksürük ile nefes darlığı, ani kilo kaybı, yorgunluk ve göğüs ağrısı çekiyorsanız, tüm bu belirtiler akciğer kanserinin habercisi olabilir ve bir an önce bir doktora görünmelisiniz.
Eklemlerde aşırı güçsüzlük ve ağrı
Yorgunluk, kanserin en yaygın semptomları arasındadır. Her zaman uyumak isteyecek kadar zayıfsanız ve asla yataktan kalkamıyorsanız ve canlanmanın bir yolunu bulamıyorsanız, bir doktora görünmenizde fayda var.
Geçmeyen yüksek ateş
Ateşiniz yükseldiğinde, enfeksiyonların vücudunuzda dolaşması muhtemeldir. Lenfoma, lösemi, böbrek ve karaciğer gibi bazı kanser türleri de ateşe neden olabilir. Gün içinde kanserden kaynaklanan ateş azalabilir ve günlerce süren ve 38 derecenin üzerinde olan ateşiniz varsa bir an önce bir doktora görünmelisiniz.
Boyun bölgesinde kitle
Boyun bölgesinde bazen fındık kadar küçük bazen de mercimek kadar küçük kitlelerle karşılaştık. Bu kitleler ağız, boğaz veya tiroid kanserinin belirtileri olabilir. Sıradan bir enfeksiyon sonucu oluşan kitle ile kanserin oluşturduğu kitle arasındaki en büyük fark, kitle gözlemlenerek tespit edilebilir. Kanserin yarattığı kitlenin boyutu genellikle değişmez ve aynı kalır ve dokunulduğunda ağrı hissetmez. Ancak teşhisi kendi başınıza değil doktorunuzun koyması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
Cilt değişiklikleri
Cilt kanserinin en önemli belirtileri arasında ciltte gözle görülür farklılıklar yer alır. Şekli değişen, kalın kenarlı, kalınlaşan ve kabuklanan benleriniz varsa bir an önce bir dermatoloğa başvurmanızda fayda var.
Şişmiş lenf düğümleri
Lenf bölgesindeki düğümlere bir enfeksiyon veya önceki bir hastalık neden olabilir. Ancak bu düğümlerin aynı zamanda lenf ve kan kanserinin de habercisi olduğu unutulmamalıdır. Lenf düğümlerini sürekli kontrol etmek de meme kanseri için son derece önemli bir önlem olacaktır. Yutma güçlüğü ve hazımsızlık Midenizle ilgili sorunlar yaşadığınızda, genellikle boğazınızda bir yumru gibi hissedebilirsiniz. Ancak şiddetli yutma güçlüğü çekiyorsanız, boğazınızdaki yumru gitmiyorsa ve sürekli hazımsızlık problemleri yaşıyorsanız bu belirtiler yemek borusu veya mide kanseri belirtisi olabilir.
Kilo kaybı
Kanserli her 5 kişiden 2'sinde kilo kaybı görülmektedir. Hangi kanser türü olursa olsun kilo vermenin nedeni henüz açıklanamıyor. Egzersiz yapmadan veya diyet yapmadan hızla kilo vermeye başladıysanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmenizi öneririz.
İyileşmeyen yaralar
İyileşmeyen yaralar kanserin belirtileri arasındadır. Sigara içen ve alkol tüketen bir hastanın ağzında yaralar varsa ağız kanserinden şüphelenilebilir. Aynı zamanda cinsel organlarda iyileşmeyen yaralar son derece önemlidir ve hemen izlenmelidir. Dilde ve ağızda beyaz lekeler Ağız, yanaklar ve dudaklardaki beyaz lekeler lökoplaki varlığını gösterebilir. Tedavi edilmeyen lökoplaki kansere neden olabilir, bu nedenle dilinizde veya ağzınızda beyaz noktalar görmeye başlarsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmenizi öneririz. Kadınlarda erken kanser belirtileri:Memede kitleler Memede görülen kitleler genellikle meme kanserinin en büyük habercisidir, ancak bazen masum kitleler görülür. Ancak memede bir yumru tespit edildiğinde yapılacak en iyi şey bir doktora görünmektir. Ayrıca kolunuzun altında kızarıklık, ağrı ve yumru hissederseniz hemen bir doktora görünmelisiniz.
Menopoz sonrası veya menopoz sonrası kanama. Hormonal bozukluklar gibi adet dönemleri arasında kanamanın pek çok nedeni olabilir. Bu kanamalar daha sık hale geldiğinde bir jinekoloğa sadece kanser şüphesi için değil, yumurtalıklarınızı kontrol ettirmenizde fayda vardır. Nadir durumlarda menstrüasyon arasında veya menopoz sonrası kanaması olan kadınlarda rahim ağzı veya endometriyal kanser görülebilir.
Erkeklerde erken kanser semptomları:
İdrarda veya menide kan
İdrarda veya menide kan; Böbrek taşları veya enfeksiyon gibi daha masum hastalıklardan kaynaklanabilir, ancak nadiren prostat veya mesane kanserinin habercisi olabilir. Her iki tip için de mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmekte fayda vardır.
Testislerde yumru
Testislerde yumru; Yaralanma, sıvı birikimi veya fıtıktan kaynaklanıyor olabilir, ancak kanserin veya bu nedenlerin neden olduğu topakları ayırt etmek son derece zordur. Bu yüzden en iyi çözüm bir doktora danışmak olacaktır.
Boşalma veya idrara çıkma sırasında ağrı
Boşalma veya idrara çıkma sırasında ağrı hissederseniz, prostat bezinde veya üretrada şişme veya enfeksiyon olabilir. Bu kanser semptomları son derece önemlidir ve mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.