LREM Grup Başkan Yardımcısı Christophe Castaner, tasarının 24. maddesinin güvenlik güçlerini ve basın özgürlüğünü korumayı amaçladığını savundu.
Castaner, bu makalenin Fransızlar ve gazeteciler tarafından iyi anlaşılmadığını belirterek, güvenlik güçlerinin görüntülerin çekilmesini yasaklamak istemediğini savundu.
Castaner, LREM, Modem ve Agir Partisi tarafından yeniden yazılacağını belirtti.
24. Castaner, makaleyle ilgili şüphelerin giderilmesi gerektiğini, bu makalenin yeniden yazıldıktan sonra hükümete sunulacağını söyledi.
Castaner, güvenlik güçlerini korumaya kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.
Başta basın kuruluşları ve insan hakları dernekleri olmak üzere ülkenin birçok kesiminin yasa tasarısına tepkisi son dönemde artıyor. . Taslak, basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirildi. Taslak ve artan polis şiddetine karşı 28 Kasım'da ülke çapında 100'den fazla gösteri düzenlendi. Paris'teki eyleme 46 bin kişi katıldı ve polis şiddeti olayları yaşandı.
24 Kasım'da TBMM'de kabul edilen tasarının Ocak 2021'de Senato'nun onayına sunulması planlanıyor. Tasarının Senato'dan geçmesi halinde yasa yeniden mecliste oylanacak. Yasa tasarısında güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörülürken, güvenlik güçlerinin görevleri sırasında kullandıkları kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor. Fransa'da sarı yelekliler gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı protestolarda polisin göstericilere uyguladığı şiddet gösterilip sosyal medyada paylaşılmasının ardından polis soruşturma altına alındı.