16 Nisan 2025 Çarşamba

Artvin'in Geleceği Madende Değil Turizmde! İşte O Çağrı

Artvinli turizmci Kenan Balcı, Artvin'in geleceğinin toprağın üstünde, yani turizmde olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Uzun yıllar Avrupa'da turizm sektöründe çalışan Balcı, memleketine döndükten sonra köyünde doğal eko turizm yapmaya başladı. Artvin'in eşsiz doğasının turizm potansiyelini vurgulayan Balcı, maden projelerinin bölge turizmine zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Artvin Ekoturizm Merkezi Olmalı

Doğu Karadeniz'in incisi Artvin, ormanları, dereleri ve doğal güzellikleriyle adeta bir cennet köşesi. Bu bakir topraklar, turizm açısından büyük bir çekicilik sunuyor. Ancak son zamanlarda maden ve HES projeleri, bölgedeki turizmcileri endişelendiriyor. Avrupa'da edindiği tecrübelerle köyüne dönen Kenan Balcı, Artvin'in kalkınmasında turizmin hayati önem taşıdığını söylüyor.

Balcı, "Yıllarca Avrupa'da turizmcilik yaptıktan sonra memleketimde turizm faaliyetlerine başladım. Yurt dışında eğitim alırken turizmle ilgili birçok konuda formasyon kazandım. İtalya, Fransa, İsviçre gibi ülkelerde edindiğim tecrübelerle, buralarda yapılan ekoturizm uygulamalarının köyümde de gerçekleştirilebileceğini fark ettim. Memleketime döndüğümde, kendi köyümde doğal ve ekoturizm yapmanın mümkün olduğunu gördüm. Çünkü gerçekten de bu doğa bize âdeta armağan edilmiş" dedi.

Artvin'in dört mevsim turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Balcı, kış turizmi için de projelerinin olduğunu ifade etti. "Bulunduğumuz noktadan Karçal Dağları'nı, diğer taraftan ise Yalnızçam Dağları’nın zirvesi olan Kürdevan Dağı’nı görebiliyorsunuz. Yazları buralar muhteşem güzellikte oluyor ama kışları da gelen misafirlerimizin aileleriyle birlikte vakit geçirebileceği bir kayak merkezi projemiz var" şeklinde konuştu.

Keşfedilmeyi Bekleyen Güzellikler

Artvin'in henüz keşfedilmemiş pek çok noktası bulunduğunu vurgulayan Kenan Balcı, özellikle Ardanuç ve Murgul ilçelerinde konaklama ve yeme-içme hizmetleri açısından yeterli tesisin olmadığını belirtti. Balcı, "Artvin genelinde yaylalar, dağlar ve köyler butik otelcilik için oldukça uygun. Tıpkı Akdeniz’de olduğu gibi, sanayi tipi değil, butik çalışmalarla Artvin’i öne çıkarabiliriz" dedi.

Madenlerin devlet tarafından işletilmesinin önemli olduğunu ancak doğadaki eşsiz güzelliklerin yok edilmemesi gerektiğini vurgulayan Balcı, "Artvin'in üstü, altından daha kıymetlidir. Eğer doğadaki bu eşsiz güzellikler, gelecekte bize lazım olacak sağlıklı yaşam koşullarını yok edecekse, bu madenlerin bir kıymeti kalmaz. Bana göre Artvin, madencilikten ziyade, doğasının sunduğu imkânları değerlendirerek turizmle kalkınmalıdır" şeklinde konuştu.

Artvin'in Kalkınma Modeli

Kenan Balcı, Artvin'in kalkınmasının üç temel ayağa dayanması gerektiğini söyledi: Tarım, turizm ve hayvancılık. Bu üç alanın Artvin için olmazsa olmaz olduğunu belirten Balcı, turizmde her coğrafyanın kendi doğal yapısına göre değişen ürünlerin karakteristik özelliklerini ifade eden "teruar" kavramının önemine değindi.

Balcı, "Artvin’in kalkınması üç temel ayağa dayanmalıdır: Tarım, turizm ve hayvancılık. Bizim değerlerimiz, bizim zenginliklerimizdir ve bu zenginlikler bizde kalmalı. Ama kalkınma için bu üç alan olmazsa olmazdır" dedi.

Kendi köyünde yetişen üzüm çeşitlerini çoğaltarak bağcılığı ve şarapçılığı ön plana çıkarmak istediğini belirten Balcı, yöresel değerleri yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Artvin'in geleceği için umutlu olan Kenan Balcı, turizm potansiyelinin doğru değerlendirilmesiyle bölgenin kalkınabileceğine inanıyor. Artvin'in eşsiz doğası ve kültürel zenginlikleri, sürdürülebilir bir turizm anlayışıyla korunarak gelecek nesillere aktarılmalı. Artvin'in kalkınması için turizm, tarım ve hayvancılık sektörlerinin desteklenmesi büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler