Türkiye ilk kez doğrudan Uluslararası Uzay İstasyonu astronotlarından radyo röportajı ile taşındı. Öğrencilerle görüşmeyi gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu radyo toplantısı, uzay istasyonu ülkemizin üzerinden geçerken kurduğumuz teçhizatla gerçekleşti. Bu toplantı ilk kez bir halk tarafından düzenlendi. kurum. " dedim.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Pakdemirli ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un katılımıyla düzenlenen programda, Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları ile doğrudan temas halinde bir radyo röportajı yapıldı.
Toplantı istasyonda görevli astronot Victor Glover ile yapıldı.
Pakdemirli, görüşme öncesi Pakdemirli konuşmasında mekanın her zaman insanoğlunun en büyük merakı ve hedefi olduğunu belirterek, bu bağlamda birçok çalışma yapıldığını belirtti.
Ülkelerin bilimsel araştırmalarda ilerleme kaydetmek ve diğer ülkelere göre stratejik avantaj elde etmek için uzay çalışmalarını hızlandırmaya başladığını belirten Pakdemirli, aynı stratejik hedefleri 2003 yılında ilk uydusu BİLSAT'ta da ilk milli uyduyu koyduk, gözlemimiz 2011 yörüngesinin. Ayrıca 2018 yılında rekabetçi bir alanda ve ülkemizde havacılık sektörünü geliştirmek amacıyla Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. "Pakdemirli, Bakanlık olarak özellikle meteoroloji alanında uzay teknolojilerini yaygın olarak kullandıklarını belirtti.
Bugüne kadar 100'den fazla meteorolojik uydunun uzaya fırlatıldığını belirten Pakdemirli, hem atmosfer hem de hava durumu tahminlerinin yapıldığını söyledi. Pakdemirli, bu uydular ve tarım, turizm, iklim, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tarım, havacılık, savunma, ulaştırma ve turizm gibi sektörlere 7/24 tahmin, uyarı ve veri hizmetleri veren köklü ve stratejik bir kurum olduğunu söyledi. Sözlerine şöyle devam etti:"Son 2,5 yılda anlık hava durumu bilgisi ve tahminlerini daha hızlı verebilmek için ülke genelinde 170 Meteorolojik Gözlem Sistemi kurduk. Böylece hava tahmin tutarlılığını yüzde 90'ın üzerine çıkardık. Arıza Uyarı Sistemini kurduk. 3. Ulusal Antarktik Bilim Seferine meteoroloji personelimizi de dahil ederek Antarktika'da Gözlem İstasyonunu kurduk. Yine bir başka güzel haber de meteorolojik verilerin yerli otomobilimiz TOGG'ye entegrasyonu konusunda önemli bir çalışmaya başladık. "
Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında bilgi veren Pakdemirli şu ifadeleri kullandı:
" Aramızdaki öğrencilerimiz artık biliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu kalıcı olarak uzayda ve şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük uzay aracıdır. 73 metre uzunluğunda, 109 metre genişliğinde ve 400 ton ağırlığında devasa bir uzay aracı. Aslında o kadar büyük ki parçaları dünyada üretildi, ancak bu parçaların montajı uzayda yapıldı. Ayrıca kısa süre sonra üstümüzden geçecek olan bu istasyon, yeryüzünün yaklaşık 400 kilometre yukarısında ve 90 dakikada tam bir dünya turunu tamamlıyor. Pakdemirli, burada bir ilk olduğunu vurgulayarak, "Çünkü bu telsiz konuşması, uzay istasyonu ülkemizin üzerinden geçerken kurduğumuz ekipmanla gerçekleşiyor ve bu toplantı ilk kez bir kamu kuruluşu tarafından düzenlendi. Bakan Pakdemirli, programa katılan öğrencilere seslendi ve şunları söyledi:“Sizlere tavsiyem sınırlarınızı zorlamanız ve şimdiden ülkemizin uzayda amiral gemisi yapmak için çok çalışmanız. Bilime meraklı olun, büyük bilim adamlarının hayatlarını okuyun, belgeseller izleyin, yabancı dilinizi geliştirin, hayal edin ve hayallerinizi sevgiyle kovalayın. Çünkü bu ülkenin ve hepimizin senin gibi parlak öğrencilerin hayallerine ve başarılarına ihtiyacımız var. İnanıyorum ki bir gün bu uzay istasyonunda olacağınızı umuyorum. O zaman diğer öğrencilerin hayallerinden ilham alacaksınız. Bu etkinliği hem ülkemizde uzay çalışmalarını tanıtmak hem de çocuklarımızın ve öğrencilerimizin uzaya ilgisini artırmak için düzenledik. Pakdemirli, bu toplantının gerçekleşmesine Türkiye Amatör Uydu Teknolojileri Derneği'nin (TAMSAT) katkı sağladığını ve aynı zamanda 30 yaşında lisanslı amatör telsiz operatörü olduğunu bildirdi. Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Pakdemirli'nin talimatı üzerine söz konusu toplantının gerçekleştirilmesi için 2 yıldır çalışmalar yapıldığını, ilgili tüm tarafların desteği ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan görüşme randevusu alındığını belirtti.
TAMSAT Başkanı Şahin Küluğ da dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından TAMSAT'ın desteğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu ile radyo bağlantısı kuruldu. Prof. Dr. Yıldırım Sara bu görüşmede "telsiz operatörü" olarak görev yaptı ve Astronot Victor Glover ile bağlantı kuruldu.
İlk görüşmeyi kendisinin de pilot ve amatör telsiz operatörü olduğunu belirten Astronot Glover Bakanı Pakdemirli, çalışmalarında başarılar diledi.
Öğrenciler ayrıca Glover'a uzayda olmanın avantajları, uzay istasyonunda yaşamın nasıl olduğu ve uzaydan herhangi bir hava olayının olup olmadığını sordular.
Glover, çocuklara uzaydan gelen tüm fırtınaları ve hava olaylarını anlattı. İstasyondaki hayatın çok yoğun olduğunu belirten Glover, takım arkadaşları ile iyi vakit geçirdiklerini ve uzayda olmanın kendine özgü yönleri olduğunu belirtti.
Programda verilen bilgilere göre Glover, ABD Donanması'nda test pilotu olarak görev yaptı. Astronot eğitimine başlamadan hemen önce ABD Senatosu'nda geçici olarak yasama konularında çalışan Glover, 2013 yılında NASA'nın 21. Astronot Sınıfına seçildi ve 2015 yılında astronot eğitimini tamamladı.