Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konya, Gümüşhane, Kırklareli, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir olmak üzere 15 ilde 62 mağarada yapılan araştırmalar tamamlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 62 mağarada yapılan araştırmada 15 il bilim dünyasındaki 20 yeni omurgasız türü arasına eklendi. Göre
AA muhabirine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin mağara oluşumları açısından zengin bir ülke olduğu bilgisini aldı. Mağara oluşumlarına göre Türkiye'nin jeolojik yapısı ve yağış.
Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin mağara bulunduğu tahmin ediliyor. Bakanlık, tüm yapıyı araştırarak ortaya çıkarılan mağara sayısı çok az olduğu için araştırmalara hız verdi.
Bakanlık tarafından hayata geçirilen proje ile Konya, Gümüşhane, Kırklareli, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir olmak üzere 15 ilde 62 mağarada yapılan araştırmalar tamamlandı. Zonguldak'ta Kızıl-Cumayanı mağaralarında bulunan etüt mağara sisteminin tamamlandığı alanlar arasında 10 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun 2.si.
Yapılan araştırmada mağaraların jeolojik ve ekolojik özellikleri tespit edilmiştir.
Bunların arasında daha önce hiç mağaralardan bilinmeyen beklenmedik sonuçlar elde edildi. Ayrıca araştırmalar sonucunda 20 yeni omurgasız hayvan türü bilim dünyasına tanıtıldı.
Mağaraları barınak olarak kullanan ve uluslararası sözleşmelerde bulunan at nalı, fare-kulak ve uzun kanat gibi birçok yarasa türünün yanı sıra yedi uyuyan, kaya tarlası, su samuru, tilki, sansar vb. gelincikler ve vaşaklar yaşarken. Nesli tükenmekte olan yarasa türlerinin barındığı ve su samuru tarafından beslenme amacıyla kullanıldığı bu mağaralar, hemen koruma altına alınacaklar listesine eklendi. Mağara sisteminde tespit edilen kirliliği önlemek için acil durum eylem planları hazırlanmaktadır. Bakanlık, bu mağaralardan 20 tanesini koruma altına "Tabiat Varlığı" olarak kaydetmiştir. Diğer mağaralar hala koruma altındadır.